MENÜ

Hüllő Birodalom

Minden ami hüllő...

Surányi Anna és Surányi Luca oldala

A leopárd gekkó

(Eublepharius macularius)

A leopárd gekkó a Gekkonidae családba tartozik. Ennek a családnak a legtöbb tagja  arról nevezetes, hogy kiválóan mászik. Különlegesen módosult pikkelyeik finom, szörszálszerű szerkezete lehetővé teszi, hogy akár egy üvegfalon is felmásszanak, vagy végig szaladjanak a mennyezeten. A leopárd gekkók viszont a talajon élnek, éles karmaik segítségével ásnak, illetve a sziklákon és fatörzseken másznak. A teljesen kifejlett példányok mérete eléri a 20-25 centimétert. A gekkók akár 20 évig elélnek fogságban. Természetes élőhelyeiken az egyes leopárd gekkók között szín- és mintázatbeli különbségek fedezhetők fel. Ezek a parányi különbségek a fogságban tenyésztett példányoknál is megmaradnak.

 

A környezet kialakítása

 

A leopárd gekkó természetes élőholye száraz, sivatagos. Ennek a környezetnek a szimulálásához és az állat megmaradásához elengedhetetlenül szükséges feltételek biztosításához a következő dolgoknak kell helyet kapnia a terráriumban:

- Rejtekhelyeknek, melyekben aludhat, vadászhat és elrelytőzhet;

- egy vizestálnak, amiből ihat;

- egy rendszeresen locsolt terület, mely párát hoz létre (ez biztosítja hogy a állat ne száradjon ki, és elősegíti a rendszeres vedlést)

A leopárd gekkók 27-32°C hőmérséklettartományban érzik jól magukat. A jó terráriumban lennie kell egy melegebb helynek,(egy sima asztali lámpával megvilágított helynek) illetve több hűvösebb résznek, hogy az állat megfelelően tudja szabályozni testhőmérsékletét. A hőmérséklet éjszaka akár 21°C-ig süllyedhet, minden féle káros hatás nélkül. A leopárd gekkók éjszakai állatok, ezért állandóan izzó világításra vagy ultraibolya fénycsőre nincs szükségük. A terrárium alját felszorhatjuk sárga homokkal, fazuzalékkal, kerek kavicsokkal és kövekkel. A rejtekhelyeket parafakéregből kaktuszkoróból vagy más megfelelő anyagból ragaszthatjuk össze. A kaktusz kivételével bármilyen élő pozsgás növényt elhelyezhetünk a terráriumban egyszerűen ássuk be a cserepet a talajba.

 

A=kerámia lámpa B=szellőzőnyílás C=hőmérő, higrométer D=műnövény E=búvóhely tojásrakáshoz F=itató-eletőtál G=talaj H=melegítő lap I=búvóhely

A gekkók nagyon tiszták, mindig ugyanazt a helyet használják ürítésre.A száraz ürülékat redszeresen távolitsuk el.Ha egy példányt tartunk, lakhelyét 2-3 havonta teljesen takarítsunk ki - tisztsuk meg és vertőtlenísük a teráriumot, a köveket és a műanyag növényeket is. A takarítás idejére helyezzük ideéglenes lakhelyére a gekkót.

Egyetlen példány számára bőségesen elegendő helyet biztosít egy 60x30x38 cm-es terrárium, egy 90x30x38 cm-es pedig akár három állat számára is elég tágas. A hivatásos tenyésztők gyakran ezeknél sokkal kisebb tárolókban tartják a felnőtteket és nevelik a fiatal gekkókat.

Nagyon fontos, hogy hímek ne tartsunk együtt, mert a legerősebb példányok elfogják nyomni a kisebb állatokat. A nőstényeket viszont együtt tarthatjuk, sőt 4 nőstényből és egy hímből álló kis csapat teljesen elfogadható. A csoportos tartásnálegy alapszabályt vegyünk figyelembe:minél több a tér és a rejtekhely annálkevesebb lesz az összezördülés az állatok között. Ugyanakkor külön-külön is tarthatunk egy párt,ezeket csakpároztatás céljábol, rövid időre, egy-egy napra tegyük össze.

 

Kézbevétel


A leopárdgekkók jól viselik, ha a kézbe vesszük őket,de mint mindent kisállatral, velük is óvatosan, megfontoltan és türelmesen kell bánni. Üljünk le, amikor kézbe vesszük így kisebb az esélye annak, hogy megsérül, ha véletlenül elejtjük vagy kiugrik a kezünkből. Az a legjobb ha már fiatal korában elkezdjük magunkhoz szelidíteni a gyíkot. Rendszeresen vegyük kézbe, de csak rövid időre, ezzel mutassuk meg neki, hogy nem jelentünk veszélyt - esetleg adjuk neki ételt a kezünkből jutalomként.

 

Táplálék és etetés

 

A leopárd gekkó etetés gyakorisága:

-Kicsiknek 3 naponta

-Felnőtt állatoknak 2 naponta

A kicsi állatokat lisztkukaccal etessük, kelnőtt állatoknak adhatunk tücsköt, gyászbogárlárvát és vilyaszmolylárvát. Általában 6-7 rovart esznek meg egy alkalommal, hetente többször is. Vizet egy nagyobb lapos, a talajjal egy szintben elhelyezett tálban adjunk az állatnak.


Szaporítás


A leopárd gekkók fogságban is jól szaporodnak. Mi magunk is megpróbálkozhatunk a szaporításukkal, de ebben az esetben gondoskodjunk róla, hogy egy külön terrárium várja a kicsiket. A párosodásra álltalában a kigyelő szemektől elrelytve kerül sor, a sikeres párzás első jele a nőstény szemmel láthatóan megduzzad a hasa. A nőstények évente többször is képesek két-két  tojást lerakni. A tojások számára nedves, biztonságos helyet keresnek, ott ássák el őket, valószínűleg valamelyik relytekhelyen vagy egy műanyag növény alá. Próbáljunk elősegíteni, hogy megfelelő helyre rakja tojásait - ideális például egy lefordított műanyag doboz, az oldalán lyukakkal.Egyébként elenőrizzük rendszeresen a teráriumit, különösen reggel és este.

A két tojás - általában ennyit kapnak egyserre a nőstények - halyezzük át egy keltetőbe, nehogy kiszáradjanak. A gekkók tojásait nem kell forgatni - egyszerűen  helyezzük el a keltetőközegben, és fegyük  le őket. Gondoskodjunk a szellözésről, de tarsuk a páratartalmat 70-80 százalékon, a hőmérsékletet 30 °C-on. 

A keltetőben lévő tojásokat rendszeresen ellenőrizzük - az összezsugorodott vagy penészes darabokat távolítsuk el, nehogy megfertőzzék az egészségeseket. A fehér, de kissé horpadt tojásokanak magas páratartalomra van szükségük. A kis gyíkok 6-12 hét után kelnek ki. A fiatal példányok fekete-sárga csíkosak, ezekből a sávokból alakul ki késöbb a felnőttek jól ismert mintázata. Ha együtt tartjuk őket biztosítunk számukra több vizestálat és rejtekhelyet, illetve távolítsuk el közüllük a domináns egyedeket, amint elkezdik zaklatni a többieket. A napi vízpernet jótt tesz a bőrüknek és megkönnyíti a növekedésnek induló megkönnyíti a növekedésnek induló állatok gyakori vedlésért. Eleinte a kis tücskök és a lisztkukac a legjobb eledelek - de a gekkókimádják a ki pókokat is. Minden eledelt szorjunk be enyhén multivitaminporral és ásványi anyagokat tartalmazó táplálékkiegészítővel.

Bámulatos tény!

Sok hüllő esetében  a tojások  keltetés  hőmérséklete  határozza meg, mien nemü lesz akikelt  utód  30°C  hőmérsékleten  mindkét  nem elő fordulhat. Alasconnyabb  hőmérsékleten  (25-38°C)  nagyrészt  nőstények kelnek ki a  tojásokból.  Ha  viszont  32°C-ra  emelyuk  a hőmérsékletet, több himet kapunk.
 

 

 

 

 

 

 

Asztali nézet